Werk- en Dagbesteding

Werkzaamheden en dagbesteding  zijn variabel. Er wordt kleinvee verzorgd, maar ook worden eenvoudige tuinmeubels gemaakt. Verder worden er diverse meubels gerenoveerd. 

In de zomer vergt de groentetuin en het onderhoud aan de vlindertuin de nodige energie. De deelnemers op "De Vonk" helpen mee met het onderhoud van de gebouwen die zij gebruiken.

Op verzoek kunnen er werkzaamheden in het dorp Boornbergum worden verricht. Dit bijvoorbeeld voor ouderen of voor zieken. Verdere informatie inzake werk en dagbestedingsarrangementen kunnen worden opgevraagd.

Sinds 2015 is Zorgboerderij de Vonk in het bezit van het certificaat "De Wâldpyk". De Wâldpyk streeft er naar om Friese streekproducten in stand te houden, te denken valt aan o.a. 'reade krobbe' en wâldbeantsjes.

Momenteel is er nog ruimte voor dagopvang/begeleiding. Zin om ook creatief bezig te zijn op onze zorgboerderij? Neem dan contact met ons op!

Ervaringen "De Vonk"


Ik werk sinds december 2007 op de zorgboerderij. Het bevalt me prima. Ik werkte eerst in verpleeghuis "Bertilla" te Drachten, dit beviel me op het laatst niet meer. Ik werd veel met de dood geconfronteerd. Ik kreeg last van hyperventilatie. Nu heb ik daar nog wel last van, maar door het werk op de zorgboerderij kan ik het wat vergeten. Als ik naar Drachten ga op de fiets heb ik er nog wel last van. Ik hoop dat het beter mag worden.
Ik vind dat de zorgboerderij ons helpt bij onze psychische klachten. Ik wil wel doorgaan met het werk. Ik voel me stukken beter dan eerst.

Alie


Het werken op "de Vonk" geeft mij veel structuur. We beginnen om negen uur en we zijn om vier uur klaar met het werk. Het mooiste werk op de boerderij vind ik het onderhoud van de gebouwen. Bijvoorbeeld: schilderen onderkomens kleinvee, opknappen oude meubels etc.. Dit werk geeft mij voldoening. Mijn baas, Riemer, zie ik niet alleen als baas, maar ik zie hem ook als collega. Ik kan goed met hem opschieten, ik denk dat dit wederzijds is.

Frans


Ik ga elke maand een lang weekend naar zorgboerderij "de Vonk". Deze boerderij wordt gerund door Riemer Bosma en Dingena Groenwold en natuurlijk Mazzel, de hond. Er zijn veel dieren rondom de boerderij, poezen, konijnen, varkens, kippen en geiten. Ik doe veel leuke dingen met Dingena en Riemer. Met Dingena ga ik boodschappen doen. Ik koop een plantje/bloemen voor op het graf van mijn ouders. De begraafplaats is dichtbij. Met Riemer leg ik de bloemen op het graf. Dat zijn o.a. mijn vaste rituelen. Riemer is druk bezig met de kantine. het wordt er prachtig. Er is een douche en toiletten. De boerderij is rustig gelegen. Hier kom ik helemaal tot rust. Soms help ik mee de dieren te voeren. Buiten mag ik graag mijn shagje roken. Ik heb het hier prima naar mijn zin.

Marg


Ik, Renate, wou graag even over mijn oude stageplaats schrijven. Daar heb ik namelijk bijzondere en leuke dingen gedaan en geleerd. Ik ging er altijd met veel plezier heen. Want ik leerde er elke keer wel wat. Zo heb ik er veel werkzaamheden verricht! Bijvoorbeeld: snoeien, dieren verzorgen, hokken schoonmaken, schoffelen etc.. Ik heb samen met Riemer een groentetuin aangelegd. Ik vond dat echt geweldig en het resultaat mocht er dan ook wezen. Want we hadden een hele mooie oogst. Ook heb ik het grasveld van de geiten gemaaid met een soort trekker/maaier. Ik vond dat erg leuk om te doen. Ik wou der altijd wel weer op...alleen groeide het gras niet zo snel. Ik zal elke student/leerling deze plek aanbevelen.   

Renate